Spinazie

spinazie-recepten

Spinazie is één van de gezondste soorten bladgroente die er bestaat. Spinazie is gedurende het jaar verkrijgbaar en te gebruiken in veel verschillende gerechten. Spinazie is een snelgroeiende bladgroente en de verse variant is al vroeg in het voorjaar te koop. De groente werd al in het oude Perzië geteeld en heeft zich langzamerhand over de hele wereld verspreid. Spinazie groeit erg goed binnen een tropische omgeving en is eigenlijk pas in de twaalfde eeuw via de Moren vanuit Spanje in de rest van Europa bekend geworden. Spinazie was in de 16e eeuw al gemeengoed in England en werd ook al in Italië gegeten.

Voedingswaarde per 100 gram spinazie

  • 15 kcal
  • 94 gram water
  • 1 gram koolhydraten
  • 2 gram vezels

Spinazie bevat relatief veel ijzer, is rijk aan voedingsvezels, levert tal van verschillende vitamines en is arm in calorieën. Babyspinazie is relatief gezien gezonder dan normale bladspinazie.

Koken met spinazie

Spinazie kun je vers kopen of uit de diepvries. Verse spinazie is zo af en toe te koop bij de groenteboer of supermarkt. Spinazie uit de diepvries is vanzelfsprekend gedurende het hele jaar te koop. Spinazie is te koop in een neutrale variant of als spinazie a la crème. Spinazie kun je direct in de pan doen en zal al snel gaar zijn. Je kunt de groente rauw in salades verwerken, als basis voor een soep gebruiken, in een omelet verwerken, je kunt het in een hartige taart verwerken en meer!

Spinazie wordt in de meeste gevallen op smaak gebracht met een klein beetje olijfolie, citroen, peper en zout. Afhankelijk van het gerecht bestaan er verschillende bereidingen van spinazie. Spinazie kun je wokken, koken en stomen. Kies voor een neutrale bereiding om zoveel mogelijk van de gezondheidsvoordelen van deze bladgroente te profiteren. Spinazie is rijk aan nitraat en daarom moet je uitkijken met het opnieuw opwarmen van gerechten met spinazie. Nitraat kan zich vreemd gaan gedragen en dat zou een kankerverwekkend op het menselijk lichaam kunnen hebben. Het is niet bewezen, maar voor de zekerheid kun je spinazie beter geen tweede keer opwarmen.